Здрава рамнотежа на нашата микрофлора

Нашиот дигестивен систем е исполнет со 10-100 трилиони микробни клетки1, кои заедно се познати како цревна микрофлора. Овие бактерии помагаат во сè: од варење на храната до формирање на нашиот имунолошки систем2.

Цревнaта микрофлора содржи многу организми, какви што се: бактерии, габи, квасници и археи3, но сепак околу 90% од микрофлората се состои од бактерии.4 Бактериите честопати предизвикуваат страв и на нив се гледа како на нешто лошо, зар сепак тие не се штетни? Па нели сите ние во домовите имаме производи специјално наменети за уништување „бактерии“ и „штетници“, со цел да си го заштитиме семејството? Како може бактериите да се добри и зошто би ни биле потребни?

Вистина е дека штетните бактерии може да предизвикаат болест.5 Но, штетните бактерии формираат само еден мал дел од видовите што живеат во нашиот стомак. Исто така, постојат и корисни бактерии, коишто се многу полезни.6

Кај здрави лица микрофлората е во добра рамнотежа, и корисните бактерии се доминантни:6

Дали сте знаеле дека?

  • Како бебе, сте дошле на свет речиси без никакви бактерии во вашето тело. Но, само за неколку дена, вашите црева стануваат населени со моќен и комплексен екосистем од корисни бактерии.7
  • Мајчиното млеко има состојки што го потпомагаат растот на бифидобактерии, кои помагаат во заштитата на новороденчињата од патогени бактерии.8
  • Соодветното создавање на вашата микрофлора кога сте млади, како и нејзино одржување во текот на животот, би го намалило ризикот од заболувања.9
  • Вашата цревна микрофлора е единствена за вас и никој друг нема ист состав на микрофлора како вас на ист начин како што отпечатокот од прстите е уникатен за секоја личност.10
  • Корисните бактерии во вашата микрофлора се важен извор на витамини од групите Б и K.2
  • Вашата микрофлора може да помогне во варењето на влакна и лактоза.11 Исто така, помага во регулирање на перисталтиката на цревата, произведува дигестивни ензими и има и други функции, каква што што е генерирањето цревни гасови5.
  • Вашата микрофлора игра важна улога и во заштитата од болести. Заемно дејствува со вашиот имунолошки систем и го заштитува2,5. Исто така, помага во блокирањето надворешни патогени и го спречува растот на штетни бактерии кои живеат во вашите црева.12

Рамнотежата е тешко да се задржи

Да се има здрава цревна микрофлора во дигестивниот систем е одлична работа – но таа може и да се наруши. Стресот, пушењето, недоволната физичка активност, како и исхраната што изобилува со заситени масти, може да ја нарушат рамнотежата на цревната микрофлора5, а тоа може да го стори и антибактериска терапија13.

Пробиотиците може да ја обноват и да ја одржат рамнотежата на вашата микрофлора6.

Квалитетни пробиотици се одлична вест

Пробиотиците се „живи микроорганизми кои, кога се даваат во соодветни количини, на домаќинот му носат здравствена корист “5. Најчестите пробиотици се составени од корисни бактерии5. Тие се користат како додаток на цревната микрофлора кога е надвор од рамнотежа6.

Терапевтските пробиотици нудат ветувачка можност во лекувањето на некои гастроинтестинални заболувања. Во нив се вбројува дијареата поврзана со земање антибиотска терапија, како и акутната дијареа14. Исто така, може да се користат за гастроинтестинални проблеми, како што е надуеноста.15

Други начини да се одржи рамнотежата

Покрај земањето пробиотици, постојат и други начини што може да ѝ помогнат на цревната микрофлора да ја одржи рамнотежата, како и да ја подобрат нашата општа благосостојба:

Вежбање: Редовното вежбање може да ви помогне да влијаете на составот на цревната микрофлора и може да ги намали типовите бактерии што придонесуваат за прекумерна дебелина.3

Исхрана: Исхрана богата со масти може да резултира со промена на микробната населеност во вашето тело.3 Намалувањето на мастите во вашата исхрана може да помогне во одржувањето на микрофлората во рамнотежа, што е погодно за вашето здравје. На пр.: заситените масти може да го зголемат бројот на инфламаторни цревни микроби.3

Релаксација: Стресот може да го намали бројот на потенцијално корисните бактерии - Lactobacillus, во вашата цревна микрофлора.3 Предлагаме да одвоите десетина минути за вас и да практикувате техники за релаксација, какви што се јогата и медитацијата.


1 Ursell L, et al. Nutr Rev. 2012;70(1):S38–S44.
2 Ciorba MA. Clinical gastroenterology and hepatology. 2012;10(9):960–968.
3 Hoffman C, et al. PLOS ONE. 2013;8(6):1–12
4 Qin J, et al. Nature. 2010 4;464(7285):59–65
5 Conlon M, et al Nutrients. 2015;7:17-44
6 Mitsuoka T. Asia Pac J Clin Nutr. 1996;5(1):2–9
7 Jost T, et al. PLoS One. 2012;7(8)
8 Liepke C, et al. The Febs Journal. 2002;269(2):712–718
9 Rodriguez JM, et al. Microb Ecol Health. 2015;26(10)
10 Gut Microbiota for health. Available at: http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-microbiome-is-like-a-unique-fingerprint. Accessed June 2016
11 Gorbach SL. Microbiology of the Gastrointestinal Tract. Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition (1996).
12 Kamada N, et al. Nat Immunol. 2013;14(7):685–690
13 Sanders ME. Clin Infect Dis. 2008;46:S58–S61
14 Sazawal S, et al. Lancet. 2006 :6(6);374–382
15 Quigley EMM & Flourie B. Neurogast & Mot. 2007;19(3):166–172